donderdag 13 februari 2014

E-Health?!

De voorbije twee weken hebben we les gevolgd over technologie in de gezondheidszorg.
Om het saaie gedeelte weg te laten geven we jullie een overzicht over de nieuwe dingen die we hebben geleerd.

Enkele van de technologische begrippen:

  • Gezondheid 2.0 is een begrip dat hier in Denemarken veel gebruikt wordt. Voorbeelden zoals blogs, website en facebookpagina's over een bepaald gezondheidsprobleem vallen onder deze noemer.  Ook de patiënt die de rol als informatiebron opneemt en met de dokter zijn diagnose alvorens het onderzoek bespreekt in één van de vele voorbeelden.
  • Ook bespraken we het digitaliseren van het patiëntendossier zodat je als zorgvrager de belangrijkste beheerder wordt van al je uitslagen alsook het direct ontvangen van een diagnose zonder consultatie. Ethische kwesties zoals slechtnieuws-gesprekken en economische voordelen werden besproken. 
  • We leerden ook Paro kennen een robotzeehond die vooral bij ouderen met dementie wordt gebruikt. In onze klasgroep bespraken we dit met veel controverse. Klik maar eens op de link (http://www.youtube.com/watch?v=7koRrrq8qqo) en oordeel zelf. 
  • Verder bespraken we hoe je moet omgaan met patiënten die elke vorm van technologie weigeren of omgekeerd hoe reageer je op cyberchondriacs (Ik denk dat ik erg ziek ben want ik las op het internet...)? 
  • Daarnaast kregen we ook een preview op telemedicine. Dit is een manier van communiceren tussen zorgvrager en zorgverlener vanop een zekere afstand. Het wordt voornamelijk gebruikt bij personen met COPD (Chronische longziekte), diabetici en dergelijke. Bij ons is het nog niet in gebruik maar in andere Europese landen is het al geïntegreerd. 
                      




Geen opmerkingen:

Een reactie posten